q Blog: Over Imperial Settlers: Empires of the North - White Goblin Games
3 februari 2020

Blog: Over Imperial Settlers: Empires of the North

Kom meer te weten over Imperial Settlers: Empires of the North. Wie is de man achter het spel? Waar is het spel op gebaseerd? Wat zijn de inspiratiebronnen? Je leest het in dit blog.

Over de bedenker:
Ignacy Trzewiczek is een spelbedenker en CEO van Portal Games. Hij heeft 2 rollenspel-spellen en meer dan 20 bordspellen en uitbreidingen bedacht waarvan Robinson Crusoe en Detective de populairste zijn. Zijn ontwerpen ontvingen meer dan 50 spelawards en nominaties inclusief de Golden Geek voor het beste coöperatieve spel Robinson Crusoe en hij won de Franse Spellenprijs en het Duitse Spiel des Jahres voor het spel Detective.

In 2011 begon Ignacy met een blog waarin het spelontwerp centraal staat en sindsdien is dit blog een van de belangrijkste naslagwerken in de spellenindustrie. De beste artikelen zijn gebundeld in 2 boeken (Board Games That Tell Stories) welke in 2013 en 2015 zijn uitgegeven. Een derde boek volgt.

Over Empires of the North
Op Gen con in 2014 deelde Portal Games het spelidee met Meeple Magazine. In dat jaar op die plek maakte de wereld voor het eerst kennis met Imperial Settlers. Binnen een uur was het spel volledig uitverkocht! Het was een hit vanaf het begin! Een paar maanden na Gen con waren er al bijna meer dan 10.000 exemplaren verkocht.

Imperial Settlers werd door de jaren heen een iconische titel voor spellen waarbij je een rijk moet opbouwen. Het spel is in 13 talen verschenen en bracht in de eerste 4 jaar 6 uitbreidingen uit waardoor het kan worden bestempeld als een ‘evergreen’. Precies 5 jaar na het debuut verscheen Imperial Settlers weer op Gen con. Deze keer met een nieuw spel genaamd: Empires of the North.

3 clans en 6 decks
Empires of the North is een spel voor 1-4 spelers. In de doos zitten slechts 3 volkeren (facties): Inuits, Schotten en Vikingen. In dit spel vind je voor elk volk 2 aparte decks. We nemen als voorbeeld de Vikingen. Aan de ene kant zijn er de Vikingen die houden van bier en geroosterde lam. Dit deck is gevuld met bars, herbergen en hun actiekaarten gaan over festivals en feesten. Is het niet geweldig om een bierdrinkende Viking te zijn? Aan de andere kant is er een vreselijke clan die hele andere doelen heeft zoals plunderen, invallen, veroveren en naar Valhalla gaan.
Beide decks zijn erg thematische en ze spelen heel anders. Met slechts 3 volkeren in de doos, is het gelukt om 6 unieke en erg verschillende speelstylen te creëren waardoor spelers urenlang speelplezier hebben.

‘Keyforge’ les
Ignacy is gefascineerd door het geniale spel Keyforge. Hij zou uren kunnen praten over welke geweldige dingen Richard Garfield en het FFG team met dit spel heeft gedaan. Het is geweldig hoe een spel een andere bedenker kan inspireren. Dat is wat er is gebeurd met Keyforge en Empires of the North. Wat Ignacy waardeert is het ‘open & play’ systeem. Het concept om verschillende decks aan te bieden en tegelijkertijd het zo te hebben voorbereid dat je het direct kunt spelen. Daarom is besloten om dat ook met Empires of the North te doen. Er zijn 6 decks, wat veel is, maar alle decks zijn direct klaar om te spelen: je opent de doos, kiest een deck en je speelt. Er zijn dus ook geen regels voor de deckbuilding en er zijn geen kaarten op uitbreidingen die de decks zouden kunnen veranderen. Speel het spel en speel telkens een ander deck zodat je ze allemaal probeert. Ontdek de strategieën voor elk deck. Zoek je favoriete deck en speel met plezier.

‘Underwater Cities’, ‘Terraforming Mars’ en andere spellen!
Empires of the North heeft enkele elementen genomen uit de voorloper Imperial Settlers. Het hele concept om je rijk te bouwen, kaarten spelen, elke kaart staat voor een nieuw gebouw in je clan. Over de voortgang van het spel, net als in Imperial Settlers groeit je rijk, er zijn steeds meer kaarten die je vaardigheden en acties geven, en bij elke ronde begint de motor vloeiender en soepeler te werken. Maar tegelijkertijd gebruikt het spel ook elementen uit andere grote titels. De ontwerpfase waarin spelers nieuwe kaarten verkrijgen, is geïnspireerd door het briljante ‘Terraforming Mars: aan het begin van elke ronde trek je 4 kaarten en je kunt ze allemaal houden als je bereid bent om te betalen. Kaarten spelen met ‘boost kaarten’ is geïnspireerd op het mechanisme dat is gevonden in ‘Underwater Cities’. Vooraf gemaakte decks zijn geïnspireerd door ‘Keyforge’.

Empires of the North is een compleet nieuwe titel dat is gegroeid uit liefde voor de beste ontwerpen die er te vinden zijn.

Het merk
Empires of the North is niet alleen een nieuw spel dat is gereleased op Gen con, maar het is ook een nieuwe spel van de Imperial Settlers familie: samen met het basisspel (met uitbreidingen) en Roll & Write. Alle drie de spellen (basisspel, Empires of the North en Roll & Write) passen binnen het bouwen genre, maar met verschillende regels en benadering van het genre daagt het spelers uit om grote rijken te bouwen.

Empires of the North is er. De Imperial Settlers familie groeit: net als de rijken van de spelers!