17 februari 2020

Blog: Over Imperial Settlers: Roll & Write

Lees het verhaal van de bedenker van Imperial Settlers: Roll & Write: Ignacy Trzewiczek

Hoe inspireerde “Keyforge” het roll & write spel?

Er is een nieuwe hype en het heet Roll & Write. Elke uitgever springt op deze hypetrein. Het is een nieuw soort deckbuilding, een nieuwe legacy. Het is een nieuw spel gebaseerd op een verhaal.

Elke uitgever vertelt vanaf nu geweldige verhalen, hij rolt en hij schrijft.

Hoe dan ook, deze spelcategorie is al jaren niet meer weg te denken uit de markt. Ik werd verliefd op ‘Rolling Japan’ in de lente van 2015, ‘Dice Stars’ in 2016 en zelfs al in 2013 speelde ik ‘Qwixx’ en daar hield ik direct van. Het genre werd voor mij steeds belangrijker en blijkbaar ook bij mijn mede ‘geeks’ over de hele wereld. In 2018 maakten het Duitse spel ‘Ganz Schon Clever’ en het Franse spel ‘Welcome to’ echt het verschil en startten een nieuw fenomeen. In de herfst van 2018 besloot ik dat ik zelf ook een Roll & Write spel wilde maken.

***

Het basisidee achter Imperial Settlers: Roll & Write is eenvoudig. De meeste spellen in deze categorie geven de spelers heel veel mogelijkheden aan het begin van het spel en dan, naarmate het spel vordert, zijn er steeds minder lege plekken op het scorevel waardoor er steeds minder keuzes zijn. De basis van Imperial Settlers is ‘engine building’ (je verzamelt middelen waardoor je doelen kunt bereiken), daarom wilde ik dat de Roll & Write versie deze identiteit zou behouden. Ik wilde zaken een beetje door elkaar schudden. In mijn spel start je met slechts een paar mogelijkheden, maar wanneer je rijk groeit, je nieuwe gebouwen bouwt en nieuw vermogen ontwikkelt krijg je steeds meer mogelijkheden. Het is een ‘engine building’ Roll & Write.

Het eerste ontwerp werkte goed en gesmeerd. Elke speler had een dorp-sectie op het scorevel waar ze gebouwen konden maken om uniek vermogen te ontwikkelen. Ook stond er een rijkversie op het scoreblok waar muren, cottages en graanschuren konden worden gebouwd om overwinningspunten te behalen. Zoals bij elk goed ‘engine building’ spel moet je altijd de keuze maken: wanneer stop ik met het bouwen van nieuwe gebouwen en wanneer ga is middelen uitgeven om te scoren, te scoren en nog meer te scoren.

Het scorevel was een beetje vol met al deze opties, maar ik wist wel dat we iets bijzonders in handen hadden. Het voelde natuurlijk om van het kaartspel een Roll & Write spel te maken. Je kreeg middelen door de rollen: je kreeg appels, hout, steen en het was aan hou je hoe deze wilde gebruiken. Het spelen van het spel verliep op een natuurlijke manier bij iedereen die Imperial Settlers heeft gespeeld.

***

Imperial Settlers verkoopt goed sinds 2014. Het spel won meerdere Internationale Awards, werd uitgegeven in 13 verschillende talen met 6 uitbreidingen. Het geliefde Imperial Settlers gecombineerd met het schattige artwork klonk als de perfecte keuze voor een Roll & Write spel. Het voelde als een veilige keuze.

En toen kwam ‘Keyforge’. Ik werd weggeblazen door het revolutionaire concept dat elk vel uniek was. Het feit dat elke speler zijn eigen unieke krachten had in ‘Keyforge’ of ‘Discovery’ was nog nooit eerder vertoond. Daardoor gingen bij mij de raderen draaien. Ik vroeg me af of ik een vergelijkbaar spel kon doen. Mijn team begon te huilen toen ik zei: ik heb echt een geweldig idee!

Wat als elk spel een eigen set gebouwen moet bouwen? Kan ik 50 of 100 verschillende machten ontwerpen en ze dan op 1 sheet mixen om zo 1000 unieke sets te creëren? Hoe reageert de markt daar op? We waren erover aan het praten op kantoor en de productie afdeling was al aan het kijken naar de mogelijkheden met de fabrikant toen ik een ander idee kreeg: wat als elk scorevel in het spel uniek is? Wat als we in plaats van een blok met 50 dezelfde scorevellen, zoals elk Roll & Write spel, een blok maken waarbij elk vel anders is. Elke keer dat je speelt, speel je met andere machten. Elke keer dat je speel is het spel anders.

Dat is het! Ik wist het. In plaats van 10.000 dozen te produceren die onderling verschillen, print ik 10.000 dezelfde dozen, maar in elke doos zitten 48 verschillende scorevellen. Ik daagde hierdoor niet alleen mijzelf, maar ook mijn team uit. Ik vroeg om een unieke ervaring, elke keer als je dit Roll & Write spel speelt.

***

Na een paar maanden werk kan ik oprecht zeggen, dat ik trots ben op mijn team. De uiteindelijke doos bevat een blok met 48 standaard scorevellen zoals in elk ander Roll & Write spel. Deze vellen kunnen gespeeld worden in de basis variant, geschikt voor families. Of de gevorderden variant met 1 kleine aanpassing in de regels dat een nieuwe level aanboort. Het is een goed Roll & Write spel.

Maar er is meer. Er zit nog een blok in de doos. We hebben een extra blok van 48 pagina’s ontworpen en geproduceerd waarbij elke pagina anders is. 48 verschillende gebouwen sets, unieke machten en uitdagingen voor de spelers. Het kostte het ontwikkel- en ontwerpteam weken. Wij noemen dit blok het avonturiersblok, omdat je elke keer een nieuwe set gebouwen moet maken en nieuwe uitdagingen en strategieën moet ontdekken. Elke kaar als je speelt is een nieuw avontuur.

En zo inspireerde ‘Keyforge’ het Roll & Write spel!

Note: in de Nederlandse uitgave vind je een scoreblok met Nederlandse en Belgische gebouwen.