TEN

Via onze Facebookpagina hebben wij een oproep geplaatst om zich aan te melden om een review te schrijven over het onwijs leuke kaartspel TEN. Hierop hebben zich ontzettend veel mensen aangemeld. Uit de aanmeldingen hebben wij 10 mensen geloot die een exemplaar van Ten hebben ontvangen zodat ze deze konden reviewen. Lees hieronder een aantal van deze reviews!

Tine Dillen

Om even met het einde te beginnen de uiteindelijk bedoeling van Ten is om aaneengesloten rijen getallen te vormen in vier verschillende kleuren die op het einde van het spel punten opleveren. Been there done that!? Neen hoor! Om dat doel te bereiken heeft Ten een beetje van alles. Klopt, er zit een geluksfactor in het spel, maar hoe groot die precies is, dát bepaal je zelf, net als bij een potje Blackjack. Ga je voor één of twee zekere kaarten of geld? Of ga je risico’s nemen met meerdere kaarten en dan misschien floppen? Dit push your luck mechanisme zorgt in elk geval voor de nodige hilariteit tijdens een spelletje Ten. Maar hey, zelfs zo nu en dan eens floppen is niet zó erg, want het levert je geld op. 

Verder zit er voor de jokers ook een veiling mechanisme ingebouwd in het spel. Zorg dat je probeert om toch altijd wat geld in kas te hebben, want anders gaan je tegenspelers zó met alle jokers aan de haal! En die kunnen echt het verschil maken voor je eindresultaat. Geld kan je ook gebruiken om kaarten uit de markt te kopen. Maar let wel de hoge getallen komen minder in het spel voor én zijn duurder dan de lage getallen. Dus toch maar alles op dat ene grote getal zetten of gaan voor de vele kleintjes? Aan jou de keuze! 

Persoonlijk vind ik Ten een heel vermakelijk, makkelijk te begrijpen kaartspel. Eens je het mechanisme beet hebt, speelt het ook vrij snel. Het feit dat het een beetje van alles heeft, zorgt er voor dat diverse  spelers het leuk zullen vinden. En vooral het heeft een hoge entertainment factor, zeker als je met meerdere personen speelt. Voor mij is Ten geen volwaardig menu, maar wel een heel degelijk tussendoortje of afsluitertje dat regelmatig op tafel zal komen!

Ilse de Wee

TEN is een leuk, vlot en kleurrijk kaartspel. De spelregels zijn eenvoudig en duidelijk uitgelegd. Dit maakt dat het spel makkelijk op tafel komt, voor zowel beginners als gevorderden spelers. De geluksfactor is hoog, het verloop wordt bepaald door welke kaarten je omdraait. Als je bijvoorbeeld steeds hoge kaarten omdraait, en dus flopt, kun je die beurten ook niets van de markt kopen. Maar hier is een variant voor bedacht in de spelregels: de flop variant. Ik vind het altijd fijn als er variaties zijn waardoor het spel niveau aangepast kan worden. TEN kan ook wel spannend zijn: neem je het risico om nóg een kaart om te draaien of speel je veilig en neem je genoegen met wat er ligt? Dit zorgt soms voor grappige en frustrerende momenten van spijt.  Daarnaast is het erg belangrijk om te zorgen dat je genoeg geld hebt om mee te bieden bij de veiling van de jokerkaarten. Helaas overkwam het mij één potje dat ik niet genoeg geld had, en mijn man kon zo drie jokerkaarten voor weinig kopen! Nog zo’n grappig en frustrerend moment. TEN is wat mij betreft echt een aanrader! Met z’n tweeën zorgt het voor genoeg interactie. Het is een snel spelletje die je makkelijk meerdere keren achter elkaar speelt. Wij hebben het nog niet meer meerdere spelers kunnen spelen, maar ik denk dat het dan nóg leuker is. Ik ga TEN in ieder geval vaak meenemen naar spelletjes avonden.

Rosan Klunder

Ten, een echte toevoeging aan jouw spellenkast. Ten is een nieuw spel en niet te vergelijken met andere spellen. Dit uitgebreide kaartspel heeft een mooie combinatie van strategie en gokken en daarbij heb je veel geluk nodig. Neem je het risico en pak je meer kaarten en eindig je jouw beurt met meer punten of ga je voor safe zodat je een mooi straatje met aaneengesloten getallen kan neerleggen, iedere beurt maak je hierin weer een afweging. Het design van het spel is werkelijk prachtig, de vrolijke kleuren zorgen voor nog meer spelplezier. Enige waarschuwing, heb je het spel verloren (en eigenlijk ook als je gewonnen hebt) dan wil je het nog een keer spelen. Maar met de toegevoegde solovariant kan jij de beste strategie vinden om jouw tegenstander de volgende keer wel te verslaan!

Bob van Knippenbergh

TEN is een vlot kaartspel dat veel kleine, leuke keuzes biedt. Door de combinatie van verschillende spelelementen ontstaan er interessante keuzes: risico’s nemen, reeksen maken, bieden, kaarten onthouden en kansen inschatten. Er is een beetje geluk, maar niet te veel. Zelfs als je “flopt” is het niet echt vervelend. Je krijgt dan een wit fiche dat 3 geld waard is. Dat komt nog goed van pas!

In jouw beurt doseer je risico’s om de juiste nummerkaarten te bemachtigen, of juist veel geld. In de beurt van een andere speler komen soms kaarten voorbij die je net nodig hebt. Dan maar hopen dat die naar de markt gaan, en niet naar de tegenstander!  Als iemand een joker opendraait, is er altijd een “oeh!” moment. Door slim met je kaarten te schuiven, kan je met de joker misschien jouw reeksen nog beter maken. Dan kijkt iedereen hoeveel geld zij en de andere spelers kunnen bieden. Als toffe twist kan je ook jouw kaarten als geld gebruiken. Zo is iedere beurt boeiend! TEN is een prima spel voor tussendoor, maar ook om meerdere keren achter elkaar te spelen. Spelers kunnen elkaar een beetje “plagen”, maar gemeen wordt het nooit. Scores liggen vaak dicht bij elkaar. Bij één potje kwam het neer op de tie-breaker: ik won met één kaart verschil! Ik sprong letterlijk uit mijn stoel!

TEN is makkelijk te leren en in “no time” neergezet. Je hebt wel wat ruimte op tafel nodig. De kaarten zien er strak en vrolijk uit. Het kleurrijke patroon loopt door als nummerkaarten op elkaar aansluiten. Dat geeft extra voldoening als je een lange reeks weet te maken.
Kortom: TEN is gewoon een goed spel! Ik kan het iedereen aanraden. Misschien geef ik TEN nog eens cadeau – maar niet mijn exemplaar! 😉

Jeroen Vanwynsberghe

Simpel en toch uitdagend zo omschrijf ik het spelletje TEN. Het spel leert zo gemakkelijk en na een drietal keer spelen heb je als snel een idee hoe je zaken kan aanpakken. Door het gegeven van het bieden op jokerkaarten krijg je toch een dosis tactiek die je kan gebruiken om bijvoorbeeld een andere speler te blokkeren. Je zou op het eerste zicht denken dat het spel niet verslavend werkt, maar doordat je kaarten wilt blijven draaien en de kans op een flop daardoor groter wordt doet het dat juist wel. Waag je de gok of hoop je net op een flop om zo meer geld te kunnen voor later om een dure kaart uit de markt aan te schaffen. Het is fijn om te zien hoe een spel dat je in 5 minuten aan een vriend of vriendin uitlegt toch diepgang, spanning en soms frustratie kan opwekken in elke speler. Ook oogt het geheel heel mooi waardoor het met zekerheid vaak op tafel zal komen als opwarmer voor een ander spel (bijvoorbeeld Everdell of Gaia Project).

Een klein puntje van kritiek blijft wel dat de kaarten wat krasgevoelig zijn, waardoor de aankoop van sleeves een meerwaarde kan zijn. Ook zouden vinden wij het spel lekker als je voor een volledige rij 3 bonuspunten krijgt, dat voelt meer belonend dan het ene bonuspunt dat je krijgt voor een volle rij. 

Al bij al vind ik dat die kaartspel zeker niet teleurstelt en zeker een mooie aanvulling kan zijn in eenieders spelletjeskast! 

Lisanne Matena

De eerste keer dat we Ten speelden was het even puzzelen en uitzoeken hoe het werkt, maar na een aantal keer is het een nieuwe favoriet geworden. In het begin lijkt het op een simpel spel waarbij de getallen een tot en met negen van dezelfde kleur verzameld dienen te worden. Het leuke is echter dat wanneer je het tactische aspect beter gaat begrijpen, je elkaar goed dwars kan zitten in het verzamelen. Het kopen van kaarten op de markt en het bieden op Jokers uit de ‘pot’ zorgen voor een interessant element in het spel. Ik ben blij dat we eindelijk een spel hebben gevonden waarmee ik mijn vriend kan verslaan. 

Janine van Nielen

Het spel ziet er erg leuk uit. Zodra je de doos open doet vind je een flinke speluitleg. Toen ik deze eenmaal las, viel het eigenlijk wel mee! Veel tekst, maar het maakt het spel duidelijk. 

Het is een leuk spel, duurt net lang genoeg en is prima met twee spelers te spelen. Een deel is strategie en een deel gokken, wat het erg spannend maakt!

Wat wel opvalt, is dat het met meer spelers verwarrend wordt. Het kan zijn dat ik de spelregels niet goed begrepen heb, maar ik had het idee dat elke passieve speler de geldfiches krijgt, die de actieve speler laat liggen. Maar dat betekent dat je op een gegeven moment door je fiches heen bent. Ook heb je op een gegeven moment heel veel fiches, ik had zelf liever gezien dat er ook fiches met een waarde van bijv 5 of 10 was.