9 juni 2020

Blog: Supercats en haar bedenker

Lees hieronder hoe Supercats tot stand kwam en leer meer over de bedenker.

Super Cats, de oorsprong van het spel door bedenker Théo Rivière

We waren met z’n vijven aan het reizen door Japan. Antoine en Corentin hadden net zelf een klein spel gepubliceerd “Gaijin Dash” zodat ze dit op de Tokyo Game Market konden verkopen. Tijdens een wandeling in het park, met Ludovic en Corentin, dachten we aan een nieuw spel die we het jaar erna uit wilden brengen. Het thema was zo gevonden: katten waren in de mode. Op dat moment hebben we ze getransformeerd tot Super Sentai om toch in het Japanse thema te blijven.

Ook het spelmechanisme hadden we snel bedacht: ik had namelijk tijdens een spelletjesweekend een spel gespeeld met veel spelers: we schreven allemaal een nummer op een stuk papier en het laagste getal dat slechts 1x voorkwam, won de ronde. Dat is de basis van Supercats. Nicolas en Antoine deden snel mee (nadat ze ons in eerste instantie uitlachten). We waren de hele tijd met z’n vijven en dat was het perfecte moment om samen te werken.

Toen we terugkwamen in onze AirBnB begonnen we te tekenen en te ontwerpen en kwamen we al snel met iets dat ons echt beviel. Daarna gingen we op zoek naar een uitgever, omdat dat een vak apart is en wij er te lui voor zijn.

Terug in Frankrijk hebben we het spel verfijnd en begonnen we het overal te tonen. Een uitgever, IELLO, toonde al snel interesse en wilde het spel publiceren. Vanwege vele slechte redenen wilde IELLO het uiteindelijk toch niet uitgeven en we kregen onze rechten terug. Op zoek dus naar een andere uitgever. We kennen het GRRRE team goed aangezien het vrienden zijn en we hebben erg gelachen met z’n allen tijdens het spelen van het prototype. Natuurlijk hebben we voorgesteld aan Céline and Florihein om het spel uit te geven en zo begon het avontuur.

Andere groepsprojecten?

Met Antoine, Corentin en Ludovic, hebben we Team Kaedama opgezet en we werken nu samen aan verschillende projecten. Nicolas woont ver weg en we zien hem te weinig, maar het zou geweldig zijn om met z’n vijven iets nieuws te doen.

Waarom is Supercats leuk?

Quotes:

“In Supercats spelers gaan terug naar de kinderjaren met deze nieuwe versie van: ‘papier-steen-schaar’. We vinden het geweldig om een ander dwars te zitten. We vinden fase 2 het leukst waarin de verliezers van fase 1 het opnemen tegen de winnaar. Het is een leuk spel voor jong en oud, we spelen het altijd met veel plezier. Het is echt toegankelijk, het artwork is geweldig: mijn favoriet van GRRRE serie.’

“Supercats is een variant op ‘papier-steen-schaar’. Maar beter! Want zodra je in ronde 1 wint, wordt je kat een superkat. En wat is er nu beter dan een superkat? 5 Superkatten! Lachen is gegarandeerd tijdens het spel. Niets had ons daarom voorbereid. Het is snel, simpel en leuk en heel toegankelijk.’

Interview

Hij is 1 van de ontwerpers achter Supercats en lid van het Dream Team Kaedama. Een paar woorden van hem…

’s Nachts word ik Bat-Cat, maar overdag ben ik Théo Rivière. Bijna 3 jaar werk ik in deze branche (alleen en met het team) en het slokt al mijn tijd op.

Spelen in het algemeen

Het belangrijkste van een spel vind ik, dat ik een leuke tijd wil hebben of het spel nu moeilijk of eenvoudig is. Daarom vind ik het niet zo leuk om met erg fanatieke spelers te spelen die veel tijd nodig hebben. Ik wil plezier hebben. Ik hou van veel verschillende soorten spellen. Ik kan net zoveel lol hebben met kinderspellen als met ingewikkelde spellen. Als ik mezelf in een categorie zou moeten plaatsen, zou ik zeggen dat ik een ontdekker ben, die liever verschillende soorten spellen speelt dan die dieper ingaat op een bepaald spel.

Ontwikkeling bordspellen en videogames

Ik ontwikkel erg natuurlijk : ik uit me door van alles en de spellen passen bij mijn manier van denken. Ik weet niet of dit het doel is achter mijn creaties, maar ik weet wel dat ik me er goed door moet voelen. Ik word er gelukkig van te weten dat ik een beetje lol kan brengen bij de mensen die mijn spellen spelen. Ik vind het ontwikkelen van spellen leuk, in elke vorm en ik denk dat wanneer ik de technische kwalificaties zou hebben om videospellen te maken, ik dat ook leuk zou vinden (ik heb al wat onsuccesvolle pogingen gewaagd). Inmiddels heb ik zo’n 20 spellen gereleased. Het best verkopende spel is  “Sticky Chameleons”, maar ik denk dat wanneer ik de verkoopgegevens  van “Draftosaurus” krijg, dit mijn grootste succes zal zijn.

Heb je een ongepubliceerd project?

Samen met Corentin Lebrat en Ludo Maublanc, hebben we een Dungeon Crawler ontwikkeld waar je monsters ruikt en probeert uit te zoeken wie jou aanvalt. Het spel is gek en moeilijk uit te geven. Ik denk niet dat we ooit iemand zullen vinden en toch heb ik erg veel plezier als ik het speel.

De toekomst

De komende maanden zullen er verschillende spellen van mij worden uitgegeven. Op dit moment kan ik je er nog niets over vertellen, maar ik blijf bedenken en hoop dat jullie het leuk vinden.

Flash informatie

Spel: Magic
Boek: Spirale from Junji Ito
Film: Summer Wars van Mamoru Hosoda
Sport: Ring Fit Adventure op Switch (telt dat?)
Dier: Kat (duh)
Emotie: Onderscheidend
Kleur: Paars