Dit zijn de leukste vakantiespellen volgens Spellenwijs

Als je je koffers inpakt voor de vakantie breekt er altijd een moeilijk moment aan: welke spellen neem je mee op vakantie? Er is zoveel keuze en elk spel is leuk! Gelukkig heeft Hans van Spellenwijs een lijstje gemaakt met de spellen van White Goblin Games die hij het liefst meeneemt op vakantie.

1. Point Salad 

“In Point Salad mag je elke beurt óf 1 puntenkaart van de trekstapels óf 2 groentekaarten van de markt pakken en voor je neer leggen. Door slimme combinaties haal je punten. Zo simpel is het. De speler met de meeste punten, wint het spel. Uiteraard kun je ook meerdere potjes achter elkaar doen om de speelduur te verlengen.

Point Salad won in 2020 de Nederlandse Spellenprijs in de categorie ‘familie’. En dat is niet voor niets. Je hebt weinig speelmateriaal, maar eindeloos veel variatiemogelijkheden. Dankzij de 108 verschillende scorekaarten zal geen enkel potje hetzelfde zijn. Bovendien is het lekker compact en dat maakt deze topper ideaal voor op vakantie!”

2. Sushi Go!

 

“In Sushi GO! ga je setjes maken van sushi. Je speelt 3 rondes. Elke ronde kies je 1 kaart uit je hand en de rest geef je door. Net zolang totdat alle kaarten op zijn. Dan volgt er een puntentelling, worden alle kaarten (behalve de pudding, dat toetje blijft tot na de laatste ronde liggen) weggehaald en begint alles weer van voor af aan.

Ik ben geen sushi liefhebber, maar vind Sushi GO! wel écht een lekker spelletje voor op vakantie. Kleurrijke kaarten, schattige gezichtjes en een vloeiend spelverloop. Ach, en geluk heb je wel nodig, maar dat maakt dit vakantiespel juist toegankelijker voor de hele familie. Hup, waar wacht je nog op? In de koffer ermee ;).”

Wil je ook spellen meenemen op vakantie? Vanaf 15 juli t/m 15 augustus geldt bij White Goblin Games de actie 3 halen, 2 betalen op leuke spellen voor de vakantie! 

3. Ohanami

ohamami-006

“In Ohanami speel je 3 rondes. Elke ronde kies je 2 kaarten, daarvan speel je er maximaal 2 en de rest van de kaarten geef je door. Op de kaarten staan getallen (1 t/m 120) en kleuren. Je vormt 3 rijen kaarten en in elke rij moet de kaart die je neerlegt of hoger zijn dan de hoogste kaart of lager dan de laagste. Als alle handkaarten op zijn, krijg je punten voor de verschillende kleuren. Wie na 3 rondes de meeste punten heeft wint dit spel.

Ohanami lijkt wel op Sushi GO!, maar ik vind deze iets meer geschikt voor volwassenen. Het artwork is serener en tijdens dit spelletje moet je sowieso over de lange termijn nadenken. Los daarvan blijft het spelverloop relatief eenvoudig. Je speelt het snel én je hebt niet heel veel ruimte nodig op tafel. Zonder twijfel dus een onmisbaar vakantiespel dat in mijn optiek meer gericht is op volwassenen.”

4. The Mind

“The Mind is een coöperatief spel waarbij de stilte overheerst. Het bestaat uit de kaarten 1 t/m 100. Elke ronde krijgen spelers hetzelfde aantal kaarten als ze ronde waar ze in zitten. Daarna moeten ze kaarten neerleggen in oplopende volgorde. Dat klinkt misschien wat saai, maar het leuke is dus dat je NIET mag communiceren tijdens het spel. Lukt het jullie om alle rondes te overleven?

Ik vind The Mind voor zijn formaat een van de leukste coöperatieve spellen die bestaat. Speel je op vakantie dus liever mét elkaar dan tegen elkaar? Overweeg dan echt The Mind. Nog een groot voordeel: je hebt weinig tafelruimte nodig. In principe alleen voor een aflegstapel en een paar andere kaarten.”

5. Splurt!

“Splurt! is een spelletje dat wat meer op een partyspel lijkt. Elke beurt wordt er een kaart van de trekstapel opengedraaid zodat er 2 aanwijzingen zichtbaar zijn. Met deze aanwijzingen moet je iets noemen. Een woord, een plaats, een naam. Het kan van alles zijn. De speler die als eerste een antwoord geeft krijgt de omgedraaide kaart. De speler die de meeste kaarten heeft, wint het spel.

Als je met een iets grotere groep (volwassenen) op vakantie bent, is het vinden van een geschikt spel vaak lastiger. Maar niet met Splurt! Er kunnen veel mensen meedoen. Doordat het een reactiespel is, bezorgt het de nodige hilarische momenten. En ook hier is een pluspunt dat je weinig ruimte nodig hebt. Ideaal dus voor als je tijdens de reis in een trein, vliegtuig of op de boot zit.”

6. Qwixx

8718023601259_10

“Qwixx is een dobbelspel waarbij je kruisjes mag zetten in je eigen én in andermans beurt. Iedere speler krijgt een scoreformulier met 4 gekleurde rijen. Elke rij bestaat uit de getallen 2 t/m 12 (op- of aflopend). Je probeert zoveel mogelijk kruisjes in de rijen te zetten. Let wel; je werkt altijd van links naar rechts. Mogelijkheden worden dus beperkt. Kun je geen kruisje zetten? Dan krijg je zelfs minpunten. Zodra 2 rijen vol zijn eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint!

Op Yahtzee na, was Qwixx volgens mij de eerste roll & write die ik speelde. Ik denk dat Qwixx een reden was voor de ongekende populariteit van dit genre in Nederland (dan wel niet over de hele wereld). Ik kreeg zelfs m’n moeder een tijdje geleden zover om Qwixx te spelen én ze kocht het daarna zelf. EN ZE HOUDT NIET EENS VAN SPELLETJES! Ofwel, lekker toegankelijk vakantiespelletje dus!”

7. RailRoad Ink

Railroad Ink is een dobbelspel waarbij je, afhankelijk van het resultaat, spoorwegen, stations en snelwegen op je scorebord moet tekenen. Je probeert netwerken te maken en uitgangen met elkaar te verbinden. Ook probeer je zo lang mogelijke routes van spoor- en/of snelwegen te tekenen. Dat levert punten op. Onafgemaakte routes leveren minpunten op. De speler die na 7 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.

Ik vind Railroad Ink een eenvoudig doch veelzijdig dobbelspel voor op vakantie. Het doosje is compact, maar er zit veel in. Het basisspel alleen biedt de nodige variatie. Elke RailRoad Ink versie biedt 2 uitbreidingen voor nog meer variatie. En dan kun je ook nog eens een Challenge Edition kiezen voor extra uitdaging. Dus… ken je Qwixx maar wil je meer uitdaging? Probeer dan eens Railroad Ink!”

8. Cascadia

“In Cascadia proberen spelers een ecosysteem te bouwen door tegels te plaatsen met dieren erop. De dierkaarten bepalen hoe er elk spel punten worden gescoord. Je probeert zo groot mogelijke gebieden van eenzelfde soort te maken én patronen met dieren te leggen. De speler die uiteindelijk de meeste punten haalt, wint het spel.

Neem je liever een iets groter spel mee op vakantie (maar niet té groot)? Dan raad ik Cascadia aan. White Goblin Games bracht het uit in 2022. Ik merk dat ik het sindsdien best vaak aanraad aan mensen die een leuk, maar niet te zwaar bordspel zoeken. Het duurt niet lang, je kunt lekker puzzelen en niemand kan je naaien. Bovendien heeft het ook nog een leuke solo variant!”