11 november 2020

Mariposas: Fladder mee met de Monarchvlinder!

Sinds kort is het spel Mariposas uit. We willen je graag meenemen in de wereld van Mariposas, het nieuwste spel van de bekende spelontwerpster Elizabeth Hargrave. Mariposas is een spel dat werkelijk door iedereen gespeeld kan worden. Het spel heeft een eenvoudige spelprincipe en is daardoor een erg toegankelijk familiespel. Maar verkijk niet op: je wordt ook uitgedaagd om goede keuzes te maken! Waan je in de wereld van de monarchvlinder en ga met Mariposas op trektocht door Amerika!

Het spel Mariposas

Elke lente verlaten miljoenen vlinders Mexico om zich te verspreiden over het oosten van Noord-Amerika. In de herfst vliegen miljoenen vlinders terug naar Mexico. Het migratiegebied is het enige, maar helaas steeds afnemende gebied met zijdeplanten: dit is de enige voedselbron voor de monarchrups. Geen enkele vlinder heeft ooit de gehele rondreis kunnen maken.

In het verloop van het spel krijgt elke speler per seizoen meer beurten: 4 beurten in de lente, 5 beurten in de zomer en 6 beurten in de herfst. In elke beurt voer je een actiekaart uit waarmee je één of meerdere vlinders kunt verplaatsen over het speelbord. Verzamel bloemfiches en laat nieuwe generatie monarchvlinders uitkomen door naast een zijdeplant te landen. In de trektocht heb je ook te maken met verschillende seizoensinvloeden. Maak de juiste keuzes en behaal zoveel mogelijk punten. De speler die de meeste punten heeft na 3 seizoenen wint het spel.

Mariposas is een spel van bewegen en verzamelen waarin spelers in drie seizoenen deel kunnen uitmaken van de reis van de monarchvlinder. Je krijgt door de eenvoudige regels en spelverloop inzicht in de levenscyclus van deze vlinder. In combinatie met veel speelplezier is dit familiespel een echte aanrader!

Een gesprek met de auteur

Ben je benieuwd hoe Mariposas tot stand is gekomen? Wij hebben de bedenker, Elizabeth Hargrave, een aantal vragen gesteld over het spel Mariposas.

Hoe wist u over de monarchvlinder en haar reis?

In mijn jeugd heb ik vaak monarchvlinders gezien, maar kan me niet meer herinneren of ik wist dat deze ook migreerden. In 2003 leerde ik écht veel over de monachvlinder toen ik door Mexico reisde en een monarchvlinderreservaat bezocht. Dat was werkelijk een geweldige ervaring!

Hoe verliep het proces van Mariposas?

In 2014 las ik de roman Flight Behaviour van Barbara Kingsolver en dat zette mijn aan gamedesignbrein aan het denken gezet. Het lukte mij eerst niet goed om het spel te laten werken en werkte eerst verder aan Wingspan. Na het afronden van Wingspan omarmde ik het thema van de moranchvlinder en viel alles vrij snel op z’n plaats. Met bijna dezelfde kaarten en een ongewijzigd aantal bloemen uit de beginperiode is het spelverloop helemaal veranderd. Mariposas is met geen enkel ander spel te vergelijken!

Waarom is er gekozen voor dit spelmechanisme?

In het spel wilde ik graag de vlinders laten verplaatsen met behulp van kaarten. Daarmee wilde ik het migratieverhaal van de Monarchvlinder vertellen. Ik heb daarbij veel getest om te kijken wat goed werkte en naarmate ik verder in het ontwerpproces van Mariposas kwam des te eenvoudiger de verplaatsingen van de vlinders werden.

Heeft u al een nieuw thema in gedachten voor een spel?
Ik heb een hele lijst met thema’s waaraan ik graag zou willen werken! Zodra ik weer tijd heb voor een nieuw thema dan zal ik daaraan beginnen.

Wilt u nog iets delen met de Nederlandse fans van Mariposas?

Ik wil de fans erg bedankt voor het spelen van dit spel over de Monarchvlinder uit mijn deel van de wereld. Ook wil ik White Goblin Games bedanken dat ze met het uitgeven van dit spel aandacht geven aan de Monarchvlinder. Het lijkt erop dat deze vlinders alle hulp kunnen gebruiken.

Nieuwsgierig geworden naar dit fladderende spel? Bekijk Mariposas hier.