21 september 2021

Nog meer leuke dobbelspellen

 

 

Van dobbelspellen krijgen we nooit genoeg! Qwixx is bij velen de favoriet, maar White Goblin Games heeft een veel breder assortiment aan leuke dobbelspellen. Ontdek hier welke dobbelspellen er nog meer zijn voor de echte dobbelliefhebbers. Dobbelstenen in de aanslag en gooien maar!

Twenty One:

Iedere speler begint met een scoreblad en een pen of potlood. Op het scoreblad van iedere speler staan vijf horizontale rijen met in elke rij dezelfde getallen. De kleuren van deze getallen zijn echter anders. De rijen vul je met de getallen die worden gegooid. Is het resultaat van de dobbelsteen in dezelfde kleur gelijk aan of minder dan wat op jouw scoreblad staat, dan mag je het resultaat invullen. Is het resultaat precies gelijk dan scoor je een voltreffer en hoe meer voltreffers je per rij hebt, des te meer punten je hiervoor krijgt. De rijen moeten één voor één, van boven naar beneden worden gevuld. En dat mag iedere speler in zijn eigen tempo doen. Zodra de eerste speler alle vijf de rijen heeft gevuld, eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Bekijk het spel hier.

Qwinto:

De regels van Qwinto zijn eenvoudig. In de drie rijen op je scoreblad moeten alle getallen van links naar rechts in oplopende volgorde worden ingevuld. Wat het extra lastig maakt, is dat in een kolom van boven naar beneden niet dezelfde getallen mogen komen te staan. In je beurt gooi je met 1, 2 of 3 dobbelstenen. De ogen van je worp tel je bij elkaar op en dat getal noteer je in één van de rijen op je scoreblad. De kleuren van de dobbelstenen geven aan in welke rij je het resultaat van je worp mag noteren. Je mag ook het resultaat van de worp van je medespeler gebruiken. Op deze manier moet je ook tijdens de beurt van andere spelers opletten of jij ook niet een paar punten kunt scoren.

Bekijk het spel hier.

Qwantum:

In Qwantum hoef je niet op je beurt te wachten. De getallen op je blad moeten steeds hoger worden en vervolgens weer lager. Juist in deze eenvoudige balans zit de uitdaging van Qwantum. Je moet niet te voorzichtig zijn en soms heb je wat geluk nodig. Maar als de dobbelstenen gunstig voor jou rollen, dan scoor je flink wat punten. Als alle vijf rijen zijn gevuld, eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Bekijk het spel hier.

 Bang:

Bang Het Dobbelspel speelt zich af in dezelfde wereld als het kaartspel. In plaats van het spelen van kaarten maak je combinaties met dobbelstenen. Op deze manier krijg je extra levens en kun je je tegenstanders aanvallen. Maar pas op, dynamiet kan ontploffen en dan breng je jezelf extra schade toe. Naast de spelers is er een vierde neutrale partij: de indianen. Speel slim en probeer de aanvallen van de indianen te ontwijken.

Bekijk het spel hier.

Knister en Knaster:

Probeer slim getallen in de velden te noteren om op die manier zoveel mogelijk punten te scoren. Noteer de getallen zo dat je een drieling, vierling of vijfling creëert. Of ga voor een full house of een straat. Maak de combinaties en noteer nog meer getallen. Een heerlijke speelervaring!

Bekijk het spel hier.

 

Ka Pai:

De inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, de Maori, heeft historisch een sterke band met het land. Ze zetten totems (pouwhenua) op die verhalen vertellen over dit verbond, de omgeving en hun voorouders. In Ka Pai vertegenwoordigt elke speler een Hui (sociale bijeenkomst van de Maori) en probeert deze totems via stammen (Iwi’s) te verbinden om hun kennis zo ver mogelijk te verspreiden.

Gooi de dobbelstenen en teken de symbolen voor de verschillende Maori-stammen op je blad. Door deze symbolen slim te plaatsen, kun je totems met elkaar verbinden. Maak groepen met drie symbolen om (bonus)punten te scoren. Ka Pai is een vlot spel en kent geen beurten. Iedereen moet de symbolen van de worp tekenen. Lukt het je om je blad zo in te vullen dat je de meeste punten scoort?

Bekijk het spel hier.

Alles op 1 Kaart:

Alles op 1 Kaart is een nieuw dobbelspel van de makers van QWIXX, waarin alle spelers tegelijkertijd de rijen van hun kaarten vullen. Kruis het resultaat van de dobbelstenen op slechts één van je kaarten aan, maar bedenk goed welke dobbelstenen je het beste kunt gebruiken om de meeste punten te scoren!

Alles op 1 Kaart is makkelijk te leren en speelt vlot door. Lukt het jou om de meeste punten te scoren en er met de overwinning vandoor te gaan?

Bekijk het spel hier.