22 september 2022

Tegendedraadin Reviewt WILD Serengeti

Op zaterdag 1 oktober is de WGG Top Store dag, die geheel in het teken staat van WILD Serengeti. Op deze dag kun je WILD Serengeti spelen, is de speciale release van WILD Serengeti en zijn er veel meer activiteiten die te maken hebben met het spel. WILD Serengeti is zeer populair onder de bordspelliefhebbers, waarvan Ronald van Tegendedraadin er één is. Lees hieronder zijn review!

Voor diegene die me nog niet kennen, mijn naam is Ronald; het gezicht achter het account Tegendedraadin en een fanatieke bordspelspeler! Op mijn Instagramaccount @tegendedraadin deel ik reviews, foto’s en inspiratie van diverse soorten spellen. Dit doe ik op mijn eigen wijze en deel ik met een hoop lol, humor en passie! 

WILD Serengeti
In WILD Serengeti ga je op zoek naar ‘s werelds meest waardevolle natuurgebied. Hier leven en jagen miljoenen wilde dieren in voorspoed. Jij bent uitgenodigd om de meest fantastische documentaire ooit te produceren, maar jij doet niet alleen mee aan de race!

Het speelbord
Het speelbord is verdeeld in 49 velden. Elk veld heeft rechtsboven een icoon dat het soort terrein aangeeft. De vier terreinen zijn water, gras, bos en rots. Sommige scènekaarten vereisen dat één van de dieren zich in één van deze terreinen bevindt. De getallen langs de rand van het speelbord vormen het puntenspoor waar de spelers hun huidige score kunnen bijhouden.

Het actiebord
Het actiebord is verdeeld in acht gebieden waar de spelers de basisacties tijdens hun beurt kunnen uitvoeren. Spelers kunnen hun camera op elk vrij veld plaatsen om de actie uit te voeren tegen betaling van één of twee munten. De kosten van de actie worden aangegeven op het bord.

De Eeuwige Rots
De Eeuwige Rots houdt de huidige ronde bij en geeft de spelers aan welke stappen ze moeten nemen tijdens de voorbereidingsfase van de ronde. Aan het einde van de rondes vier tot en met zes vindt er een grote migratie plaats. Hiervoor pak je een kaart van de grote migratie trekstapel en verwijder je de dieren die op de aangewezen velden staan.

Hoe speel je het spel?
Tijdens je beurt voer je één of twee basisacties uit. Er zijn acht basisacties die de spelers kunnen uitvoeren. Om een basisactie uit te voeren betaalt een speler een munt en plaatst hij zijn camera (niet die op het puntenspoor) op een leeg veld op het speelbord. Je kunt je camera niet plaatsen op gesloten velden of velden die bezet zijn door de camera van een andere speler. Als een veld bezet is, kan de speler twee munten betalen om zijn camera op het grotere veld te zetten en de actie alsnog uit te voeren.

De acht verschillende basisacties die je kunt uitvoeren zijn: het plaatsen van een roofdier, het plaatsen van een groot zoogdier, het plaatsen van een aaseter, het plaatsen van een migrerende grazer, het verwisselen van plaats, het één tot drie velden verplaatsen van een dier, het pakken van een scènekaart en het verversen van de open scènekaarten. 

Op elk moment in een beurt kan een speler ervoor kiezen om een scènekaart te voltooien. Daarvoor plaatst hij de dieren op één van zijn scènekaarten in de juiste richting en op het juiste terrein op het spelersbord. Er zijn drie soorten scènekaarten. Voor een terreinscène moeten de afgebeelde dieren in het afgebeelde terrein staan en kunnen ze overal op het speelbord staan. Voor lijnscènes moeten de dieren in dezelfde volgorde als op de kaart op het speelbord staan. Ze kunnen naar boven, beneden, links of rechts gaan en hoeven niet aangrenzend te zijn. Sommige van deze scènekaarten hebben ook terreinvereisten. Voor sommige scènekaarten geldt dat de dieren die verbonden zijn met het centrale dier allemaal binnen één van de acht velden rond het centrale dier moeten staan. Sommige dieren moeten zich ook op een specifiek terrein bevinden. Spelers kunnen een voedselfiche uitgeven om een dier naar keuze één veld te verplaatsen als vrije actie. Meerdere voedselfiches kunnen worden gebruikt om een dier meerdere plaatsen te verplaatsen of zelfs om meer dan één dier te verplaatsen. SFX-fiches kunnen worden gebruikt om een terreinvereiste op een scènekaart te negeren. Het uitgeven van deze fiches zijn acties die je kosteloos tijdens je beurt kunt uitvoeren. Ook kan een speler tijdens zijn beurt zoveel scènekaarten voltooien als hij wil, dit komt doordat deze acties ook gratis zijn.

Nadat alle spelers hebben gepast, begint de voorbereidingsfase. Deze fase bestaat uit zes stappen. Als eerst wordt de neushoornvogel op de eeuwige rots naar het volgende rondeveld verplaatst. Vóór ronde 4 en 6 zijn er ceremonies. Hiervoor kijken de spelers naar het dier op de ceremonietegel voor die ronde. Vervolgens tellen ze al deze dieren op hun voltooide scènekaarten, evenals het aantal diersymbolen op die kaarten. Wie de meeste dieren van die soort heeft verzameld, ontvangt het dubbele aantal punten. De speler op de tweede plaats ontvangt alleen het totaal aantal punten. Bij een gelijke stand ontvangen de gelijkspelende spelers allemaal de beloning.

De grote migratie vindt plaats vóór ronde 4, 5 en 6. Hiervoor pak je de bovenste kaart van de grote migratie trekstapel. Deze kaart toont een diagram van de velden op het speelbord. Voor spellen met 1-3 spelers verwijder je alle dieren op de velden met een bruin vakje op de kaart. Als je met 4 spelers speelt, verwijder je ook de dieren op de velden met blauwe vakjes. Plaats deze verwijderde dieren terug op het actiebord op de daarvoor bestemde plaatsen. Na afloop van de rondegebeurtenissen worden alle zes de scènekaarten afgelegd en worden er zes nieuwe neergelegd. Elke speler krijgt vier scènekaarten en mag er één houden. Als ze er meer willen houden, mogen ze één munt betalen voor elke extra scènekaart die ze houden. Vervolgens ontvangen de spelers hun rondebeloningen. De spelers ontvangen 6 munten voor ronde 1 tot en met 3 en vervolgens 7 munten voor ronde 4 tot en met 6. Als de voltooide scènekaarten voedsel- of SFX-fiches bevatten, ontvangen ze ook een fiche voor elk symbool van die soort. Tenslotte geeft je de startspelerboom door aan de speler aan de rechterkant en deze begint de volgende ronde als eerste.

Het spel eindigt na ronde zes. De spelers kunnen extra punten verdienen op basis van het aantal likes op hun voltooide scènekaarten. De speler met de meeste punten is de winnaar. Bij gelijkspel wint de gelijkspelende speler met de meeste voltooide scènekaarten. 

Previous slide
Next slide

Mijn oordeel
WILD Serengeti is echt een spel voor de hele familie en als je eenmaal de regels onder de knie hebt, speelt het heerlijk vlot en kun je het gemakkelijk introduceren. De componenten van het spel zijn van enorm hoge kwaliteit en zien er prachtig uit! Het heeft een uitstekende tafelpresentatie die je gelijk meeneemt de wildernis in! Het constant bewegende bord maakt de herspeelbaarheid erg hoog en brengt voldoende strategie en uitdaging. Je kunt elkaar ook goed dwars zitten nét voordat jij je scènekaarten wilt voltooien. Dat maakt het spel lastiger, maar ook leuker om tijdens je volgende beurt je plannen hopelijk weer goed uit te voeren! Ik keek al erg uit naar dit spel, maar het heeft mijn verwachtingen overtroffen; wat een pareltje is dit!