20 september 2022

Wat vinden De Pioniers van WILD Serengeti?

Op zaterdag 1 oktober is de WGG Top Store dag, die geheel in het teken staat van WILD Serengeti. Op deze dag kun je WILD Serengeti spelen, is de speciale release van WILD Serengeti en zijn er veel meer activiteiten die te maken hebben met het spel. WILD Serengeti is een spel dat veel mensen enthousiast maakt, waaronder De Pioniers. Lees hieronder de review van De Pioniers!

Voor de mensen die ons nog niet kennen: Wij zijn Inge en Janine van de Pioniers, twee bordspelliefhebbers uit het noorden van Nederland met een voorliefde voor thematische spellen. We schrijven iedere maand een column voor Indebuurt en hebben een Instagram kanaal @pion_iers waar wij onze passie delen in stijl.

Van de bekende uitspraak “don’t judge a book by its cover’ kunnen wij nog wat leren. Het uiterlijk van het spel is namelijk het eerste waar wij naar kijken. Misschien een beetje oppervlakkig, maar we worden altijd intens gelukkig van een mooi vormgegeven spel. Vooral spellen met het thema fantasy, dieren of natuur hebben een enorme aantrekkingskracht op ons (je kunt je voorstellen dat Everdell een ereplekje heeft in onze uitpuilende spellenkasten). Vanaf het eerste moment dat we WILD Serengeti zagen waren we dan ook enthousiast, want wat is dit een schitterend spel om te zien!

Wanneer het spel binnenkomt staat de dochter (5 jaar) van Janine nieuwsgierig te kijken naar de prachtige houten meeples. Op haar vraag of ze ermee mag spelen weet ze het antwoord eigenlijk al. In het huis van Janine zijn er namelijk strenge regels op bordspel gebied. Geen vettige chips vingers of wankelende glazen ranja en al helemaal niet ‘spelen’ met onderdelen. Het uitpakken is een feestje op zich. Niet alleen de meeples zijn een lust voor het oog, de (Everdell-achtige) rots lijkt rechtstreeks weggelopen uit de Lion King.

''Je bent vooral bezig met strategie, tactiek, plannen en vooruit denken.''

Previous slide
Next slide

Over het spel
In WILD Serengeti zijn de spelers talentvolle regisseurs. Alle spelers proberen de meest inspirerende documentaire te maken over de dieren in de Serengeti. Dit doen ze door mooie scènes vast te leggen. Het spel bestaat uit 6 rondes. In een ronde wisselen de beurten tot alle spelers hebben gepast. In een beurt proberen de spelers scènekaarten te voltooien. Een scènekaart is voltooid wanneer de dieren aan bepaalde voorwaarden voldoen qua positie en/of terreinsoort waarop ze staan. In een beurt worden dieren geplaatst, verplaatst, of verwisseld. Ook kunnen de spelers nieuwe scènekaarten pakken.

Naast directe beloningen krijg je met voltooide scènekaarten ook symbolen die op de langere termijn beloningen opleveren. Wanneer je er net lekker inzit en druk aan het vooruit plannen bent, kan het zomaar gebeuren dat er een migratie plaatsvindt. Er verdwijnen dan een aantal dieren van de kaart. In het spel zijn er 2 momenten waarop je punten kunt verdienen met een bepaalde diersoort. Aan het einde van het spel wint de speler met de meeste punten.

Previous slide
Next slide

Conclusie
Op het moment dat we het spel krijgen staat er nog geen Nederlands uitlegfilmpje online. We zijn op de spelregels aangewezen en mogen zelf aan de bak. Gelukkig is alles super duidelijk en overzichtelijk uitgelegd en je zit er binnen no time helemaal in. Je bent vooral bezig met strategie, tactiek, plannen en vooruit denken. Het komt regelmatig voor dat je tegenstander net het dier pakt dat jij zorgvuldig hebt neergezet. Vooral Inge heeft er een handje van om Janine haar scènekaarten goed in de gaten te houden en te dwarsbomen waar mogelijk. Janine is geen goede multi-tasker en heeft haar handen vol aan haar eigen plannen. Dit aspect vinden we super leuk en frustrerend tegelijk. Helemaal als je elkaar onbedoeld helpt, zorgt dit voor de nodige lol.

Wij maakten ons een klein beetje zorgen over de gemiddelde speelduur van 90 minuten. Onze spanningsboog (en die van de oudste kinderen) is nu eenmaal niet zo lang. Deze zorgen waren niet nodig want de tijd vliegt voorbij. Janine haar zoon van 10 genoot erg van de dieren-weetjes onderaan de scènekaarten. 10 jaar is ongeveer de minimale leeftijd, het spel is niet eenvoudig, maar voor de ervaren speler prima te doen. Na een paar potjes kun je ervoor kiezen om de specialisten toe te voegen. Iedere speler heeft dan een eigen rol met bepaalde eigenschappen.

Wij bevelen WILD Serengeti van harte aan!