In de spotlights: Machi Koro

Machi Koro is één van de bekendere dobbelspellen. In dit vlotte dobbelspel bouw je je eigen stad en probeer je om als eerste al je bezienswaardigheden te bouwen. In het spel gooi je met één of twee dobbelstenen die munten kunnen opleveren wanneer het gegooide getal overeenkomt met de getallen op je gebouwen. Met deze munten kun je gebouwen kopen die elk op unieke wijze munten kunnen opleveren, maar je kunt ook munten verliezen aan je tegenstander. Wie als eerste al zijn bezienswaardigheden heeft afgerond, is de winnaar. Machi Koro bestaat uit het basisspel en een aantal uitbreidingen. Daarnaast zijn er een aantal varianten van het basisspel en geven we binnenkort een nieuwe Machi Koro uit: Machi Koro 2: Polis!

Machi Koro

We beginnen met het basisspel. In deze klassieker is het doel om je 4 bezienswaardigheden te voltooien, voordat één van je tegenstanders het doet. Je begint het spel met 2 startkaarten en je mag aan het begin van het spel met slechts 1 dobbelsteen gooien. Gooi je de getallen die op één van je startkaarten staan? Dan ontvang je munten waarmee je nieuwe gebouwen kunt bouwen. In Machi Koro ben je constant op zoek naar de gebouwen die het meeste voordeel opleveren. Daarnaast probeer je je tegenstanders dwars te zitten door gebouwen te bouwen waardoor je tegenstanders aan jou moeten betalen. Als je je eerste bezienswaardigheid hebt voltooid, mag je met twee dobbelstenen gooien. In je beurt gooi je met dobbelstenen, ontvang je munten als de gegooide getallen overeenkomen met de getallen op je gebouwen en bouw je een nieuw gebouw of voltooi je een bezienswaardigheid. Zit je tegenstanders dwars, investeer je munten slim en zorg dat jij als eerste jouw 4 bezienswaardigheden hebt voltooid, want dan heb jij het spel gewonnen!

Uitbreiding: Machi Koro Haven

Machi Koro Haven

Voor de spelers die hun stad nog verder willen uitbreiden is er Machi Koro Haven. In Machi Koro Haven worden de bezienswaardigheden ‘vliegveld’ en ‘haven’ toegevoegd, waardoor je 6 bezienswaardigheden moet voltooien om te winnen. Naast extra bezienswaardigheden, voegt deze uitbreiding nieuwe gebouwen toe aan het spel. Stuur bijvoorbeeld een tonijnvissersboot de zee op of bouw een populaire sushibar. De kaarten van Machi Koro Haven mix je met de kaarten van het basisspel, waardoor het kaartenaanbod een stuk groter en je het spel met 5 spelers kunt spelen; hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Uitbreiding: Machi Koro Metropool

Machi Koro Metropool

Onder jouw bestuur is Machi Koro uitgegroeid tot een grote stad, maar de bewoners zijn eigenlijk wel toe aan iets nieuws. Met Machi Koro Metropool voeg je een hoop nieuwe gebouwen toe aan het basisspel, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt. Bouw bijvoorbeeld een aannemersbedrijf of een Frans restaurant in je stad! Naast nieuwe gebouwen, bevat Machi Koro Metropool ook een compleet nieuw spelmechanisme: gebouwen sluiten. Wijngaarden en schoonmaakbedrijven zorgen ervoor dat je gebouwen van spelers mag sluiten. Als een gebouw is gesloten, worden de effecten van de gebouwen genegeerd als het juiste getal met de dobbelstenen wordt gegooid. Zit je tegenstanders dwars, maar houd je eigen stad ook goed in de gaten! De andere spelers kunnen jou ook behoorlijk dwars zitten in de strijd om de meest succesvolle stad.

Machi Koro Metropool

Machi Koro Voetbal 

Machi Koro Voetbal

Voor de liefhebbers van Machi Koro én voetbal, is er Machi Koro Voetbal. In dit spel bouw je geen gebouwen, maar projecten. In Machi Koro Voetbal beheer je een voetbalclub en houd je je bezig met alle projecten die bij een voetbalclub komen kijken. Tijdens het spel moet je jouw strategie bepalen en de juiste keuzes maken. Wil jij bijvoorbeeld gelijk je stadion uitbreiden, of richt je je eerst op nieuwe sponsors en spelers? Elk project dat je bouwt, levert op een unieke manier munten op. Net als in Machi Koro, gooi je dobbelstenen, ontvang je munten en bouw je projecten of bezienswaardigheden. De speler die als eerste alle 4 de grote projecten heeft gebouwd, is de winnaar.

Machi Koro Nacht 

De inwoners van Machi Koro vinden dat ze meer verdienen. Ze willen een nieuw vliegveld, exclusieve clubs en populaire sushirestaurants in de stad. Aan jou de taak om de dromen van de inwoners waar te maken. Anders dan in Machi Koro, begin je in deze variant met 9 startkaarten. Van deze startkaarten leg je er slechts 3 open, de rest leg je gedekt voor je neer. In Machi Koro Nacht bouw jij de meeste indrukwekkende gebouwen en probeer je zo snel mogelijk al je bezienswaardigheden te voltooien voordat iemand anders dat heeft gedaan, want wie als eerst zijn bezienswaardigheden voltooit is de winnaar.

Machi Koro 2: Polis

In 2022 wordt er een nieuwe versie van Machi Koro uitgebracht: Machi Koro 2: Polis. De basis van dit spel is hetzelfde als het basisspel, maar in Machi Koro 2: Polis kom je voor nog grotere uitdagingen te staan. Doordat er 3 stapels van 5 unieke kaarten worden neergelegd, is het kaartenaanbod beperkt en kun je niet meer zomaar elk gebouw kopen. Ook het voltooien van je bezienswaardigheden is een grotere uitdaging in Machi Koro 2: Polis. Op de bezienswaardigheden staan verschillende bedragen die je moet betalen als je deze wilt voltooien. Hoe meer bezienswaardigheden je hebt voltooid, hoe duurder het wordt om de volgende te activeren. Ook in Machi Koro 2: Polis zit je je tegenstanders dwars, bouw je gebouwen en wil je als eerste je bezienswaardigheden voltooien, maar het wordt je allemaal nét wat moeilijker gemaakt!

Hoe win ik Machi Koro?

Net als voor (bijna) elk ander spel, kun je verschillende tactieken gebruiken om Machi Koro te winnen. Onze eigen Gobby heeft ook een eigen tactiek, waardoor hij regelmatig een potje Machi Koro wint. In het nieuwe magazine GOBBY: weet wat er speelt kun je deze tips lezen, samen met veel andere leuke rubriekjes, weetjes en winacties over onze nieuwste spellen.