Ter ere van de release van SIXTO hebben we auteur Steffen Benndorf gesproken over het ontwikkelen van spellen, de verschillen tussen Qwixx en SIXTO en dé reden waarom je SIXTO in huis wilt hebben. Het gesprek lees je hieronder.
Steffen, kun je allereerst iets over jezelf vertellen?
“Er valt niet zoveel te vertellen. Ik leid een teruggetrokken leven samen met mijn vrouw. Ik heb drie zoons, waarvan twee zijn uitgevlogen. De derde zal binnenkort volgen. Ik zoek het leven in de publiciteit niet echt meer op, daarom zie je me eigenlijk ook nooit meer op grote spellenbeurzen. We genieten van ons rustige leventje en omringen ons met vrienden en medespellenliefhebbers.”
Hoe ontstaan nieuwe ideeën voor spellen bij jou?
“Ik begin meestal bij het gevoel dat ik wil bereiken. Daarna kijk ik naar manieren om dit gevoel te bereiken. Alleen in zeldzame gevallen heb ik eerst een thema in gedachten, die ik dan in het spel probeer te verwerken.”
En hoe ziet jouw proces voor het ontwikkelen van een nieuw spel eruit?
“Waarschijnlijk is mijn proces vergelijkbaar met dat van andere spellenontwikkelaars. Zodra een idee klaar is, gaat het om het testen, testen en nog meer testen. Vervolgens volgt er een periode waarin we veranderingen en aanpassingen doen en nog meer gaan testen. Er zijn maar weinig spellen die vanaf het eerste prototype perfect speelbaar zijn.”
Wat maakt SIXTO volgens jou bijzonder?
“Bij SIXTO gaat het echt om het spelgevoel en de snelheid van het spelletje. Maar ook de spanning en het feit dat iedereen het kan spelen maken SIXTO speciaal. Ik heb tijdens ieder potje het gevoel dat ik kan winnen en ben ook altijd verrast als het me niet lukt. Het combineert het beste van dobbelspellen Qwixx en Twenty-One en de dobbelstenen in regenboogkleuren maken het spel extra speciaal.”
En op welk vlak verschillen SIXTO en Qwixx van elkaar?
“In Qwixx kun je je focussen op de vooruitgang van iedere aparte rij, maar in SIXTO tellen de kolommen ook mee. Je kunt met de kolommen zelfs minpunten behalen, dus je moet constant het overzicht over alle rijen en kolommen bewaren. Het is ook gemakkelijker om een rij compleet te maken, dus het loont zich niet om lang te wachten tot iemand specifieke getallen gooit. In de tussentijd kunnen andere spelers namelijk al veel verder zijn. Daarnaast mag je bij SIXTO opnieuw gooien in de hoop op een beter resultaat, waar je medespelers weer slim op kunnen inspelen. Verder hoef je geen getallen bij elkaar op te tellen, waardoor SIXTO ook gemakkelijk te spelen is voor jongere spelers.”
Heb je de naam SIXTO zelf bedacht?
“Nee. SIXTO is door Richard Staupe (spelauteur) bedacht. De juiste naam voor SIXTO bedenken was erg lastig, want iedereen had een andere favoriet. Ik laat me graag leiden door de ervaring van Richard, dus was erg blij toen hij op de proppen kwam met een naam die iedereen goed vond: SIXTO.”
Welk spel van jezelf is je eigen favoriet?
“Ik ben dol op al mijn spellen, ook al ben ik nu op het punt beland waarop ik niet altijd alle regels nog uit mijn hoofd weet. Natuurlijk ben ik het meest trots op Qwixx en The Game. Dit zijn de spellen die het grootste commerciële succes hebben behaald. Dat is niet zo vanzelfsprekend voor goede spellen als je misschien zou verwachten. SIXTO is ook bijzonder, want dat is het eerste spel waaraan ik samen met mijn zoon heb gewerkt. Op deze vader/zoon-ervaring ben ik heel erg trots.
Heb je tips voor mensen die zelf een spel willen ontwikkelen?
“Allereerst moet je niet proberen om iedereen tevreden te stellen. Dat betekent niet dat je niet moet luisteren naar feedback van testspelers, maar als je met alles rekening moet houden verlies je je oorspronkelijke idee uit het oog. De versie van het spel die jij het beste vindt, moet anderen ook aanspreken. Dan gaat alles goed. Verder zou ik willen zeggen: hou het zo simpel mogelijk. Toen ik dat doorhad begon mijn commerciële succes.”
Win je zelf je eigen spellen altijd?
“Zeker niet. Ik verwacht wel vaak dat ik de beste strategieën heb, omdat ik alle details van het spel zo goed ken. Toch gooien tegenspelers meestal roet in het eten.”
Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten over je volgende spel?
“Mijn volgende spel is geen dobbelspel en ook geen coöperatief spel zoals bijvoorbeeld The Game. Maar op dit moment is het te vroeg om er echt iets zinnigs over te zeggen. Ik kan wel verklappen dat het een simpel kaartspelletje wordt, dat snel is en door iedereen gespeeld kan worden. Eigenlijk precies zoals je van mijn spellen gewend bent.”
Heb je tot slot nog een grappige anekdote over het ontwikkelen van SIXTO?
“Het allereerste prototype van SIXTO was zo saai dat mijn zoon zelf spelontwikkelaar werd. Hij wilde die variant nooit meer hoeven testen.”